Frații Jderi, Mihail Sadoveanu

24hksk

Înainte de orice, țin să precizez că am citit abia primul volum de la Editura Tineretului, 1960, dar că am în plan să le citesc și pe celelalte două, doar se cer la BAC… teoretic.

Este primul roman românesc de acest gen pe care l-am citit, à la Alexandre Dumas, după umila mea părere. Deși nu mi-a plăcut foarte mult, am găsit-o oarecum interesantă.

Îmi place combinația dintre istorie și alte întâmplări, și mi se pare că același lucru îl face și Sadoveanu aici. Trebuie să recunosc că mi-a fost foarte greu să mă obișnuiesc cu stilul de a vorbi și a scrie al autorului, cu fondul istoric românesc, care, spre rușinea mea, nu îmi este prea cunoscut, și să țin pasul cu întâmplările intercalate cu descrieri în care riști să-ți pierzi atenția. Plictisitoare pe alocuri (vezi descrierile lungi și necolorate), are unele momente în care chiar te ține cu sufletul la gură, sau la gât… Nu am mai citit de mult o carte de gen care să-mi aducă aminte cum te ține o carte cu sufletul la gură… Anyway, au fost doar 2-3 întâmplări care m-au făcut să citesc capitol după capitol, pentru că în rest bifam ziua și capitolul.

De când intră Ionuț în voia lui Alexandrel-Vodă și se îndrăgostește de Nasta, în mintea mea cartea căpăta un ușor iz de iubire țărănească cu final tragic (Ion a lu’ Rebreanu și Moara cu noroc a lu’ Slavici au cam pus o amprentă pe viziunea mea de iubire țărănească). Acolo au fost câteva capitole care mi-au atras atenția, nu foarte tare, dar destul încât să citesc 2 capitole pe zi. Am înțeles absolut nimic din lupta lui Alexandrel cu whatshisname și din cum sau de ce au fost răpite Nasta și mama ei, deși am citit și recitit respectivul capitol. Sadoveanu are un limbaj greoi, și ce nu-mi mai place la el este înfloritura dialogurilor. Nu știu dacă pe atunci se vorbea așa sau nu, dar când citesc un mega dialog de-al unui respectiv țărănel, casc de 3 ori și recitesc ultimul rând de cel puțin 2 ori, pentru că îmi dusesem gândul pe alte plaiuri. De ce atâtea înflorituri, și descrieri, și talent la vorbă din partea oricui, nu pricep. Tot mai bine ca Simion, important să știi doar : da, nu, mi-e foame.

Finalul cărții m-a surprins într-un mod foarte plăcut. Deși Nasta s-a sinucis, răpită de lângă boierașul ei, nu povestea de dragoste mi-a sărit în ochi, ci familia Păr Negru. Dacă eu aș fugi de acasă după Bill Gates, mă îndoiesc că mama, sau tata, împreună cu cei 4 frați ai mei fluturați prin țări străine, s-ar reuni și ar veni să mă caute. Jos pălăria pentru morala lui Sadoveanu, când fratele-i frate și fără bani.

Deși lupta finală a Jderilor cu Suleiman-Beg (nu-l pot pronunța fără să râd măcar un pic) nu a fost mai lungă de o pagină și câteva rânduri, a fost cam punctul culminant din toată cartea. Nu a fost tocmai lupta lui Ștefan cel Mare de la Războieni (exemplu negativ…), dar a fost lupta unei familii, pentru apărarea fiului cel mic, neligitim!

Și acum, la sfârșit, am ajuns la concluzia că această carte m-a ținut cu sufletul la gât, imediat sub mărul invizibil al lui Adam, și asta doar pe final.

Merită citită cartea, dacă nu pentru cele 2 faze povestite mai sus, măcar pentru a învăța cum vorbește/vorbea un român românesc; și ca să îl admiri pe Ionuț și Simion, doi Feți Frumoși, și nu zic asta pentru că erau frumoși, ci doar pentru că reprezintă personajul tipic de basm, voinici și fermecați. Poate mai puțin fermecați, dar cu tupeu!

P.S. Nu-mi place Bill Gates… era doar un exemplu!

2 gânduri despre “Frații Jderi, Mihail Sadoveanu

  1. Pingback: Adio, Sadoveanu! – Ce am citit, ce citesc, ce voi citi

  2. Pingback: Operația de apendicită este bună la… – Ce am citit, ce citesc, ce voi citi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s