Numele trandafirului, Umberto Eco

 

24hl0r

Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citești tot timpul: citești în tren, în autobuz. Citești în parc. Citești când te plimbi și chiar când faci dragoste poți să citești. Cu computerul este mai greu… – Umberto Eco

Intenționam să citesc cartea aceasta de foarte multă vreme, de când văzusem prima oară 20 de minute din film. De obicei nu mă impresionează filmul în detrimentul cărții, de aceea am închis televizorul în noaptea respectivă (și era ora 0:00 sau pe aproape, ora perfectă pentru a da filme bune…) cu gândul că voi lua cartea și sigur o să înțeleg mai multe.

Și iată că a fost nevoie să mă operez de apendicită pentru a face rost de carte, primită cadou de la colegele mele. Și iată că în dimineața asta am terminat-o!

Citisem pe spatele cărții cum că romanul este mult mai incitant și mult mai bine scris decât oricare roman de Agatha Christie, și am ridicat un pic din sprânceană, eu fiind o fană convinsă Agatha Christie. Dar încă din primul mini-capitol mi-am dat seama că așa e, o depășise pe A. Christie în mintea mea!

Are pasaje-monoloage extrem de lungi, cate 1-2 pagini numai de monolog, dar atât de interesante și bine conturate, încât mai vrei când se termină. Pe lângă toată fantezia autorului, este și un roman istoric. Chiar am cercetat să văd dacă există personajele cărții, și am rămas puțin surprinsă când am aflat că există, apoi și mai surprinsă când se explica în finalul cărții, într-o notă a traducătorului, că da, acele personaje au fost, de fapt, persoane. Tot acolo explică și titlul romanului, precum și de ce nu s-au tradus pasajele imense scrise în latină, pe care o minte învățată cu matematică nu le putea citi. Am aflat că se explică pasajele pe parcursul cărții, și că traducătorul nu a vrut să ne întrerupă lectură, înjumătățind foaia de lectură pentru a traduce paragrafe latinești. Oh well, bănuiesc că a făcut bine, dar ar fi putut să mă anunțe de la începutul cărții, nu să mă lase să caut cu disperare frazele pe internet, să aflu ce mama naibii înseamnă. Tot răul spre bine, zic eu, că am citit neîntreruptă cartea.

Indignarea mea a atins cote maxime la finalul cărții, atunci când se denunță vinovatul și se lămuresc toate, pentru că, în tradiția cărților Agathei Christie, nici măcar nu mă gândisem că personajul respectiv era de vină. Înca o dată, calitatea mea de detectiv (ceea ce speram că voi deveni într-o zi), era mult sub nivelul mării. Încă o meserie de care nu mă pot apuca… încă! Căci mai sunt multe carți detectiviste necitite de mine!

Mi-a plăcut foarte mult personajul principal Gugliemo (sau William), a cărui gândire de călugăr mi s-a părut extrem de inteligentă, și nu numai pe baza indiciilor vagi pe care el le punea cap la cap în cazul crimelor, dar și în gândirea sa despre biserică și Dumnezeu. Nu sunt eu mare credincioasă, nu știu dacă există un Dumnezeu, dar dacă aș fi fost credincioasă, mi-ar fi plăcut să gândesc ca el. Ignoră și respinge absurdul religios, ca de exemplu acei oameni călugări care trăiesc în sărăcie, cerșesc și trăiesc pe spinarea altora, și multe alte exemple. A căpătat respectul meu cu această gândire!

Per total, e o carte care merită toată atenția din partea unui cititor, care te pune la gândire și-ți antrenează mintea, dacă nu să rezolvi misterele, măcar să înveți ceva din istoria religioasă și o mică parte din istoria Italiei acelei vremi. Nota 10+ de la mine, pentru că a primit dreptul de a sta pe raftul cărților mele preferate.

Vă las cu un citat subtil și amuzant din carte:

-Deci n-aveți un singur răspuns pentru întrebările pe care vi le puneți?
-Adso, dacă l-aș avea, aș preda teologia la Paris.
-La Paris au întotdeauna răspunsul adevărat?
-Niciodată, a răspuns Gugliemo, dar sunt foarte siguri de greșelile lor.

2 gânduri despre “Numele trandafirului, Umberto Eco

 1. Pingback: Operația de apendicită este bună la… – Ce am citit, ce citesc, ce voi citi

 2. Udrescu Andrei

  Ce nu se stie:
  1.Fiind dezamagit de ecranizarea romanului sau , anul 1986 ,Umberto Eco refuza orice ecranizare sau punere in scena a romanelor sale.
  2.Cand a vizitat Romania ( cred ca anul 1996 cand a avut loc lansarea romanului – Insula din ziua de ieri ) cei de la TNB voiau sa puna in scena ” Numele trandafirului ” cu Radu Beligan si Mihai Calin .Cum sa il convinga sa acccepte o punere in scena stiuta fiind reactia lui din 1986?
  3.Legenda spectacolului.
  Se spune ca cei de la TNB au insistat cu repetitiile si finalizarea spectacolului si inainte de punerea lui pe afis l-au invitat pe Umberto Eco la spectacol.Interpretarea si punerea in scena a fost memorabila (am fost si l-am vazut ) si astfel , spre mijlocul luni noiembrie 1998 , punerea in sena a romanului lui Umberto Eco ” Numele Trandafirului ” a avut premiera mondiala.Si din cate conosc ” Numele Trandafirului ” este singurul lui roman ce a avut permisiunea de ecranizare iar Teatrul National Bucuresti ( TNB ) singurul teatru din lume ce a avut accceptul de punere in scena.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s