Frumoasa din pădurea adormită, Charles Perrault

24hkwq

Credeai că frumoasa din pădurea adormită a fost trezită de către prinț cu un sărut? Credeai că surorile Cenușăresei au fost transformate în broaște de nașa ei? Sau că Cenușăresei i se spunea Cosărița inițial? Dar mai ales, credeați că Scufița Roșie a fost salvată de un vânător din burta lupului?

Dacă răspunsul la cele de mai sus este da, ar fi timpul să citiți povestirile originale, de la tatăl lor Perrault! Am fost de-a dreptul indignată de cenzura ce a fost pusă dealungul timpului pe poveștile sale, pe moralele sale și pe sfârșiturile sale. Citisem atâtea variante la toate poveștile de mai sus, și nu numai, încât credeam că sunt niște povestiri de adormit copii, dar! Nu sunt așa! Nu ce am citit azi în cartea domnului Perrault, unde mi se spune că în ziua de azi, un soț chiar de este mohorât, gelos, / Alături de soție îl vezi supus, zelos, că ce îndrăgim ne pare în toate minunat; / Ființa ce ni-i dragă părându-ne isteață și multe altele.

Și am descoperit că-mi plac poveștile în versuri, motanii încălțați, că femeia, când îi este frică, plânge, și că poți găsi frumusețe în absolut orice lucru.

Mi-a plăcut, și mi-a adus aminte de copilărie, și sunt de părere că, din când în când, mai trebuie să citim și povești, să știm de unde am plecat cu cititul, și să realizăm unde am ajuns, să învățăm să râdem la întâmplări copilărești și să zâmbim când Făt Frumos se căsătorește cu Ileana Cosânzeana, să urâm Zmeul și să ne fie frică de Bau-Bau, precum și lui îi este frică de Chuck Norris.

Poveștile sunt frumoase, pline de înțelesuri și de învățături, iar dacă sunt zise de Charles Perrault… păzea!

when-the-boogeyman-goes-to-bed-he-checks-the-closet-for-chuck-no

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s