Fugarul, Richard Bachman (Stephen King)

 

24hksk

Un astfel de spectacol este Fugarul: concurentul este urmărit cu toate resursele imaginabile și vânat ca un animal.

Ai zice că e un subiect interesant de carte sau că e unul înflorit și exagerat, menit doar să fie spectaculos și atât. Am tins și eu să cred asta, dar era Stephen King, și mă așteptam la mult mai mult de la el, și oh viata mea, am primit!

Cartea, scrisă în 1982, își are acțiunea în 2027, dacă îmi aduc eu bine aminte, cu un an mai puțin sau mai mult. Eram foarte curioasă să văd cum și-a imaginat King lumea peste 20 de ani din întinsul prezent, și… nu mi-a plăcut.

Credeam că mă obișnuisem, după 3 volume din Orașul bântuit și Cimitirul animalelor, precum și din câteva capitole din Apocalipsul, cu stilul crud și direct de a scrie al autorului, dar, din nou, am primit mai mult decât mă așteptam.

Și acum lumea e rea, și totul se învârte în jurul banilor, și sunt societăți și societuțe, clase sociale, chiar dacă nerecunoscute oficial, există, dar cum zice nenea King că va fi… Fantezie, ne-fantezie, cum o fi, m-a speriat, m-a pus pe gânduri, m-a tulburat, m-a amuzat și m-a făcut să plâng, că deh, asta știu femeile să facă mai bine. A fost una din cărțile alea care m-au făcut să strâng din pumnii mei mici și să-mi doresc să schimb ceva în lumea asta mizeră. Ador cărțile astea!

Îmi plac foarte mult limbajul și personajele LUI, care parcă sunt luate de pe strada ta. Nu-mi place de obicei limbajul ăsta grosolan, modern, cu replici șmechere și alte de-astea; preferam, și încă prefer, stilul clasic, așezat și moderat, gen Alexandre Dumas, dar lui King îi reușește de minune! Se potrivesc foarte bine replicile și personajele cu acțiunea, și nici nu-ți dai seama dacă citești ceva sau asiști la acțiune pe strada ta. Cinste lui!

Ce să mai zic… Mi-a plăcut mult, m-a făcut să mă gândesc la condiția prezentă și existentă a lumii în care trăim și să-mi pară rău de ea. E o carte cu Bau-Bau psihologic, mai înfricoșătoare decât una cu Bau-Bau-ul clasic din dulap sau de sub pat. Nota 10 să fie de la mine; nu este 10+ pentru că am o mică reținere, și mi-e teamă că încă nu știu în ce constă acea reținere. E un je ne sais quoi neacoperit, care se pare că nu-mi place.

Long live the King!

2 gânduri despre “Fugarul, Richard Bachman (Stephen King)

  1. milucrocodilu

    cartea e premonitorie,de aceea te-a intrigat si,totodata,te-a speriat.e adevarul gol-golut despre lumea in care traim acum.si mai cred ca osama bin laden s-a inspirat din aceasta carte cind a planuit atentatele din septembrie.,e vorba de finalul cartii cind richard intra cu avionul in cladirea jocurilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s