Persuasiune, Jane Austen

24hkio

Iată că am citit și ultima carte celebră a autoarei Jane Austen… Și cu asta pe toate.

Prima carte ce am citit-o a fost Mândrie și prejudecată, de departe cea mai frumoasă poveste de iubire pe care o citisem până atunci, adică anul trecut sau acum doi ani. Eram fermecată, am văzut toate filmele făcute după carte , știam fiecare detaliu etc. Ce să mai, Jane Austen era una din scriitoarele mele preferate!

Apoi am citit Rațiune și simțire. Povestea mai profundă, personaje mai bine caracterizate și mai diversificate, film mult mai bun, în fine, mi-a plăcut mai mult. Mi se părea mai serioasă și mai credibilă ca Mândrie și prejudecată, dar poate un pic prea serioasă.

Apoi a venit rândul Emmei, moment în care mi-am dat seama că toate cele 3 cărți ale autoarei aveau câte un Mister Darcy, o Elizabeth, un Wickham, o mama incultă și prost crescută etc, fiecare sub diferite forme în fiecare carte. Și de atunci am rămas dezamagită.

Iar săptămâna trecută am terminat Persuasiune. Din nou, aceleași personaje consacrate, aproape aceeași acțiune, aceeași intrigă, același tot! Și m-am enervat. Cum am putut citi 4 cărti pentru ca în final să ajung la concluzia că sunt aproape la fel?! Am fost și sunt dezamăgită de mine.

Există căpitanul Wenthworth (un Mister Darcy blond cu ochi albaștri), o avem pe Anne (sora mai mare, Jane, a lui Elizabeth), o avem pe Mary, sora lui Anne (mama incultă și prost crescuta a lui Elizabeth) și așa mai departe. Avem un Mister Elliot care urmărește doar banii domnișoarei Anne (un Wickham mai urât), precum și pe Elizabeth, sora lui Anne, predispusă să rămână singură (dacă îmi amintesc bine, ca Mary, sora lui Elizabeth). Până și prenumele personajelor este aproape la fel.

Noroc cu filmele unde se găsesc toți masculii cărților, foarte arătoși, care probabil sunt aleși așa ca să ne atragă mai mult atenția nouă fetelor, evident.

Îmi place scriitoarea, îmi place cum scrie, și subiectul tratat o dată, nu de 4 ori. Dar tot cred că dacă citești una le-ai citit pe toate, și sugerez Mândrie și prejudecată, apoi Rațiune și simțire. Sunt preferatele mele.

Din câte știu, mai are încă 2 cărți scrise, pe care sper să le citesc într-o zi, să mă asigur că dacă citești una le-ai citit pe toate.

Până una alta, back to Tai Pan.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s