Da’ ce-au dom’ne revistele?

                                                                  

Azi, în timp ce așteptam liniștită firobuzul, am aruncat o privire spre revistele afișate la chioșchiurile de ziare. Am fost surprinsă să văd că încă mai există reviste gen Bravo, Popcorn sau Cool Girl.

De ce?!

Mi-a venit să zâmbesc la gândul naiv ce-l avusesem până atunci, și anume că revistele astea, din moment ce eu nu le mai citesc, nu vor mai apărea. Pe undeva prin colțurile întunecate ale minții mele, cred că mă gândeam la mine ca fiind un reprezentant de seamă al rasei adolescentine, prin faptul că-mi cheltuiam toți banii de buzunar, inclusiv cei 210 mii de la alocație, pe reviste de genul celor menționate mai sus.

Eram chiar fanatică, și cumpăram, și decupam, și lipeam și rămâneam rapid fără nici un ban de buzunar. Nu înțeleg însă de ce asta m-a făcut să mă gândesc la mine ca la o persoană destul de importantă astfel încât să nu se mai vândă astfel de reviste dacă eu nu le citesc.

E drept, eu am crescut și am început să văd dincolo de baieți, muzică și distracție, dar în urma mea vin generații și generații de adolescenți de 12-13 ani, cărora numai la asta le stă gândul. Și dacă eu nu mai dau banii pe prostii, cum le numea cu drag mama mea, asta nu înseamnă că cei de la revistă au vreo pagubă; din contră, în urma mea vin încă 2-3 persoane care-mi iau locul.

Regret acum că nu mi-am folosit banii ca să-mi cumpăr reviste gen Arborele Lumii sau National Geographic etc. Poate și generația de acum va regreta, o parte din ei cel puțin sigur o vor face.

Niciodată nu mi-a plăcut acest mod de manipulare prin mass media; îți încarcă mintea cu mii de informații nefolositoare, multe dintre ele și dăunătoare minții, și te hipnotizează să le cumperi continuu. Vorba aia: rău cu rău, dar mai rău fără rău.

Drept că în ziua de azi și cultura se vinde foarte scump, între 50-100 de mii, și unei puștoaice de 13 ani îi vine mai ușor să dea 15 mii pe Bravo decat 50 pe Atlas, dar arta cere sacrificii. Revistele de muzică, vedete și altele apar în fiecare săptămână, o revistă de curiozități din lumea înconjurătoare o dată pe lună, și dacă se strânge ban cu ban, foarte ușor se poate cumpăra numai ce e (aproape) necesar.

Am citit pe undeva că astfel de reviste te țin la curent cu toate noutățile mondiale, că îți oferă o largă gamă de informații culturale, că te aduce în pas cu moda etc. Să fim serioși, cum te poți lăuda că știi toate melodiile lui Akon pe de rost sau că știi în ce an a scos Cristina Aguilera primul album? Cui te poți lăuda și de ce ai face asta? Bine dom’ne, muzică, am înțeles, se poartă anul ăsta, dar ce te faci când artistul despre care știi atât de multe dispare după un an de succes, și apar alți 20 de artiști noi?

Astfel de reviste au un caracter negativ asupra societății din ziua de azi, pornind de la muzica comercială și de slabă calitate pe care o promovează, la ideile și aberațiile scrise ca să atragă atenția, gen Noi știm ce gândesc bărbații sau Află cum poți face o poțiune a iubirii. Pe bune?! Asta ajungem să citim?!

Și mai am o nelămurire: pe fiecare revistă scrie că e cea mai citită revistă din România… Cine zice că așa e? Și chiar toate sunt la fel de citite?

Gata, mi-am vărsat năduful, și nu-mi mai rămâne decât să sper că și celelalte fete, principala victimă a atacurilor revistelor de fete din România, să se trezească și să-și dea seama de valoarea hârtiilor colorate pe care aruncă banii. Mai bine își cumpără dulciuri; își strică dinții, dar măcar rămân cu o satisfacție.

Reclame

2 gânduri despre “Da’ ce-au dom’ne revistele?

  1. adevarul e că noi, băieţii, eram mult mai ‘dăştepţi’. noi nu cumpăram Bravo, Popcorn şi d-astea! B-)

    în schimb, dădeam mult mai mulţi bani pe albume şi abţibilduri cu fotbalişti :))

    viaţa n-ar mai fi la fel de dulce fără aceste copilării

  2. justanangel

    3 ani la rand am avut albumele Champions League 😛 Si alea de la Harry Potter inca le am…. ultimele 3, din pacate, dar apare si cel nou curand 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s