Fabrica de absolut

Capek, Karel – Fabrica de absolut, Editura Art

Voi incepe prin a afirma ca sunt o ipocrita, pentru ca nu am terminat de citit cartea, ma luase plictiseala dupa a doua jumatate, dar ideea de baza mi-a placut foarte mult!

Despre ce e vorba? Despre un carburator perfect care emana un gaz, numit Absolut, care este insasi esenta lui Dumnezeu….teoretic. Sau cel putin asta am inteles eu.

Din ce-am mai inteles eu, totul a pornit de la ideea unor filosofi, si anume Fechner Gustave Theodore si Leibniz, care sustin ca fiecare atom de materie contine substanta divina, adica absolutul. Ei, si acest carburator, inventat de un om de stiinta, arde perfect orice, si consuma absolut toata substanta materiei, in urma lasand doar un gaz, ceea ce el numeste Absolut. Acest Absolut se pare ca ‘drogheaza’ oamenii ce ajung pe langa el, si-i converteste, ii face credinciosi, pe toti. Dar asta doar la inceput, caci apoi ajunge sa conduca totul; la Absolut ma refer. Si extra productii, mancare prea multa, apoi razboaie si foamete, si intr-un final liniste. As spune mai multe, dar repet, nu am citit tot… si nici n-am de gand.

Merita citita doar pentru a inteleg mai bine functionarea carburatorului, si de a gandi putin asupra lumii si a intrebarilor care se ridica acolo.

Un gând despre “Fabrica de absolut

  1. Pingback: Stapanul diamantelor « Ce am citit, ce citesc, ce voi citi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s