Barba Albastra

Toti copii Domnului au pantofi - vechi imn religios al negrilor
"Toti copii Domnului au pantofi" - vechi imn religios al negrilor

Barba Albastra, Kurt Vonnegut, Editura Polirom, Bucuresti 2006

O carte incantatoarea, exact asa cum spune si  Kansas City Star, care banuiesc ca este un ziar/revista: “Barba Albastra e ca o plimbare la volanul unei masini furate.”

Nu pot spun exact ce anume m-a fermecat la cartea asta pentru ca nu stiu, cert e ca are acel je ne sais quoi care te tine fascinat pana la sfarsit.

Este vorba de un pictor care-si scrie bibliografia la insistentele unei femeie tare enervante pe nume Circe Berman. Pana si numele ei este enervant.

Nu are nu stiu ce actiune, nici macar nu stiu ce dialog, ba mai mult, este o povestire de genul celor care mie nu-mi plac; ma rog, n-a ajuns inca la stadiul Concert de muzica de Bach, desi nu cred ca mai poate ajunge cineva la asemenea plicstiseala intr-o carte.

Povestitorul, care este de altfel si eroul bibliografiei, este un ironic amuzant, cu un umor sec si negru, si foarte simpatic. L-am indragit de la primele fraze. Inca o chestie care mi-a placut a fost faptul ca, pe langa povestirea trecutului sau, includea si lucruri care se petreceau in prezent, sau cat de prezent poate fi numit un lucru deja scris, sau scriibil (da, inventez cuvinte). Stilul de a scrie al autorului e simplu, atragator, bogat si mai ales elegant.

Este o lectura foarte placuta care poate fi savurata fie in intimitatea camerei racoroase intr-o zi prea calda de vara, fie pe plaja, cand astepti sa te bronzezi ca sa fi la moda. Alegerea va apartine, eu nu pot zice decat ca merita.

P.S.:  Barba Albastra apare o singura data cu denumirea in carte, si are o singura mare legatura. Care anume? Nu se-ntreaba nu se spune! 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s