Artemis Fowl – Aventuri cu Opal

Geniu la 14 ani
ADN-ul nu minte niciodata

Titlu original : Artemis Fowl: The Opal Deception

Autor : Eoin Colfer

Serie : Artemis Fowl

Editura : Rao, Bucuresti 2007

An de aparitie : 2005

In sfarsit am gasit aceasta carte, pe care o caut de 2 ani in librarii, adica am gasit-o dar in engleza, si nu-i acelasi lucru; acum am gasit-o la biblioteca… ieri mai exact. Azi noapte am citit-o si mi-a luat 5 ore si jumatate, cu pauza de 15 minute inclusa.

E una din cartile alea pe care daca ai pus mana, nu le mai poti lasa; normal, daca esti fan al genului fantastico-stiintific*. Eu sunt!Aceasta este a patra carte din serie, avandu-le ca predecesoare pe Artemis Fowl, Incidentul din Antarctica si Codul infinitului. Din cate stiu mai urmeaza 2, dar nu sunt sigura ca se va opri aici; si sper sa nu se opreasca. Daca Harry Potter mi s-a terminat, macar cu Artemis Fowl sa mai raman…

Pentru cei care nu stiu, Artemis Fowl este un baiat de 14 ani (in aceasta carte), mult mai inteligent decat, probabil, orice Noroios (termen pentru oameni), care a descoperit in prima carte despre existenta unei lumi magice subpamantene, si s-a imprietenit cu Holly Short-elf, Foaly-centaur, Julius Root-elf, Mulch Diggums-pitic. De-alungul cartilor trece prin diverse aventuri, iar la finalul celei de-a treia i se sterge memoria, lui si bodyguard-ului sau, Butler.

Opal, un pricolici pe care au lasat-o in coma in Codul infinitului, evadeaza si cauta razbunare. Artemis si Butler isi aduc aminte ceea ce se presupune ca ar fi trebuit uitat, si impreuna cu Holly, Mulch si Foaly reusesc sa o invinga din nou. E nefolositor sa descriu cu amanunt, pentru ca se pierde tot farmecul povestii, care e mai mult decat captivanta.

Nu este doar o carte fantastica; este un fel de enciclopedie evoluata a tehnologiei spiridusilor. Atatea arme si echipamente si scuturi si elctronice cate apar in cartea asta te dau pe spate. In primul rand, nu stii daca este posibil ce spune autorul ca e posibil in carte, si apoi, e incredibil de fain sa-ti imaginezi toate chestiunile in cauza. Ca sa nu mai zic de inteligenta lui Artemis, care de fapt este a autorului, care o concureaza pe cea a Aghatei Christie. De fapt, este de admirat inteligenta tuturor personajelor, mai putin a unora enervante, seful lor fiind Ark Sool; incredibil de enervant!

Trebuie sa recunosc ca daca te apuci de citit direct cartea asta, va fi greu de inteles, pentru ca nu se mai dau toate explicatiile despre lumea magica si orasul Haven-City subteran, care se dau in prima. Acolo ai timp sa intelegi; aici n-ai timp nici sa mergi la baie. Vorbesc serios…

Abia astept sa-mi completez colectia cu toate cartile!

P.S.: Fiecare carte are, in subsolul paginii, un cod in alfabetul Gnommish, cod care poate descifrat cu ajutorul dictionarului Gnommish, sau citind pe wikipedia.

* Nu am nici cea mai vaga idee de ce nu am scris stiintifico-fantastic, as in sf…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s