O experienta personala

A face sau a nu face?
A face sau a nu face?

Titlu original: Kojinteki na taiken

Autor: Kenzaburo Oe

Serie: –

Editura: Rao, Bucuresti 2003

An de aparitie: 1964

Este o poveste tulburatoare… Nu in fiecare zi citesti despre un copil cu un handicap cerebral, al carui tata se zbate intre a decide sa-l omoare sau sa-l creasca ca pe o leguma; si nu tot timpul este o poveste biografica.

Autorul dezbate un subiect foarte sensibil, si anume: ce-am face daca ni s-ar naste un copil cu handicap, in al carui viitor exista doua variante; 1. moare, 2. traieste dar fara sa se dezvolte, sa gandeasca, fara a fi un om normal. Nu-mi pot inchipui prin ce chinuri trebuie sa treaca creierul unui astfel de parinte, dar orice va alege, va fi o decizie controversata.

E un lucru atat de relativ acest drept de viata si moarte asupra propriului copil, cand nu stii daca sa-l lasi sa-si traiasca viata retras, inchis in casa, fara prieteni, fara studii, fara viitor, sau sa-i permiti sa moara, ca sa scape de aceste chinuri, si el, si tu. Urata treaba…

Pe de alta parte, stilul lui Oe este absolut incantator! Povesteste cu atata simplitate si caldura evenimentele ca te face sa iei parte la ele din patul tau de acasa. Are ceva melancolic care probabil se datoreaza faptului ca a trecut prin toata actiunea aceea, sau macar printr-o parte. Nu degeaba a luat premiul Nobel.

Mi-am propus sa mai citesc din cartile lui. Cred ca merita! Si odata cu acest autor, lista de scriitori japonezi genialo-nebuni continua!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s