Pilat din Pont

Titlu original: Ponce Pilat

Autor:   Roger Caillois

Serie:  –

Editura:  Humanitas, Bucuresti 2005

Anul aparitiei: 1960

Draguta carte… Nu e super-extra-uber-fantastica, dar e draguta; lectura usoara de cateva pagini.

E vorba despre ultima zi din viata lui Iisus, doar privita din punctul de vedere al lui Pilat din Pont. E tot zbuciumul lui interior, al lui Pilat adica, si de cum nu stie daca sa porunceasca moartea lui I. sau sa-l ierte. E povestita rather bine, si realist si, pe alocuri, amuzant, in sensul ironic.

Imi place de Pilat. Sunt destul de sigura ca-mi place de el doar pentru ca monsieur Caillois a facut o treaba foarte buna descriindu-l, pe el si gandurile lui. Nu stiu mai nimic de adevarata poveste, sau ma rog, ce se presupune ca ar fi adevarat, si probabil nici nu voi sti, ca nu ma intereseaza. M-a uimit foarte ultimul paragraf al povestii:

„Totusi, Mesia isi duse mai departe cu succes, invatatura si muri la o varsta inaintata. Se bucura de un mare renume de sfintenie si multa  vreme la mormantul lui au avut loc pelerinaje. Cu toate acestea, din pricina ca un om reusise, impotriva tuturor asteptarilor, sa fie curajos, n-a mai existat crestinismul. In afara de exilul si de sinuciderea lui Pilat, nici unul dintre evenimentele presupuse de Marduk nu avu loc. Istoria, cu aceasta exceptie, se derula in alt chip.”

Deci, Pilat a decis ca I. e nevinovat, si nu l-a rastignit, si astfel I. a ajuns un simplu om. Imi place! Cred ca ultimul paragraf m-a facut sa exclam: mi-a placut!

Per total, e totusi o lectura buna. Daca nu pentru poveste, macar pentru ultimul paragraf.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s