Nostradamus – misterul catrenelor pierdute

Titlu original: The Nostradamus Prophecies

Autor: Mario Reading

Serie:  –

Editura: Litera, Bucuresti 2009

Anul aparitiei: 2009

Si am descoperit un nou Dan Brown, desi Mario Reading imi place mai mult. Inca nu fac distinctia exacta a motivului, dar e un feeling. Imi place.

De foarte multi ani declar ca voi citi si eu profetiile lui Nostradamus, si, Al Pacino mi-e martor, anul acesta le voi citi cu siguranta! Pentru cei care nu stiu, Nostradamus si-a propus, la vremea lui evident, sa scrie 1000 de catrene prevestitoare, dar pana in prezent s-au descoperit doar 942, deci lipsesc 58 de catrene. Ei, si nenea Reading a combinat imaginatia debordanta cu datele problemei care se cunosteau, si a scris o carte despre asta; o carte foarte buna, afirm eu cu umilinta.

Zice-se ca o anumita tigancusa, numita Yola, l-a mostenit pe Nostradamus (din mosi stramosi) si are acele catrene.  Si un scriitor vrea sa puna mana pe ele, sa faca valva in lume, cu alte cuvinte: sa dea lovitura. Si de aici pornesc crime (foarte dure as indrazni sa spun), aventuri, indicii, comori, sange, politie, toate alea. E palpitanta, e foarte palpitanta, si te tine cu sufletul la gura pana la sfarsit.

Si apropo de sfarsit…

Scriitorul, pe porecla sa tiganeasca Damo (pe numele lui Adam – interesanta alegere), gaseste catrenele lipsa, si le descifreaza. Nu va zic ce afla ca sa nu stric suspansul. Ideea este ca se anunta venirea unui al treilea Antihrist. Si i se da urmatoarea descriere: „Se afla deja printre noi. S-a nascut sub semnul numarului sapte. Zece sapte zece sapte. Poarta numele Marii Desfranate. Are deja o functie inalta. Va deveni si mai important. Numarul sau este unu, care indica cruzime si obsesia puterii. Nostradamus il numeste < scorpion in ascendenta>”.

Si am inceput sa ma analizez, ca poate o-i fi eu, cine stie. Si am ajuns la urmatoarea concluzie:

– ma aflu deja printre voi

– data nasterii mele n-are nici o legatura cu 7, daaaaaaaar, 7 este unul din numerele mele preferate 😀

– doi zece doi zece

– nu stiu exact la cine se refera cu Marea Desfranata, dar in cazul in care nu e vorba de o furtuna pe mare, eu cred ca respectiva este Maria Magdalena. Dar Maria nu sunt…

– functie inalta am; stau la etajul doi, si pot oricand sa urc cu cateva etaje mai sus (asta referitor la urmatoarea propozitie din paragraf)

– numarul meu chiar este UNU!  Nu-mi place partea cu cruzime si obsesia puterii, dar, pe de alta parte, planul meu de 30 de ani include cuceririrea lumii si distrugerea ei. Hmmm… I’m bad, I’m evil, I’m Modjo JoJo!

– ascendentul meu e pesti, dar daca stai sa te gandesti, peste, scorpion, tot aia… nu?!

In concluzie, am deciz sa cedez locul Antihristului celui despre care vorbeste nea’ Mario; eu ma multumesc cu cucerirea lumii. Cucufonie.

Dar cartea merita, serios. E buna, o lectura palpitanta, cu multa traditie si cultura tiganeasca, scrisa cat se poate de bine.

Pacat… as fi fost un Antihrist bun…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s