Stapanul diamantelor

Titlu original: The diamond master

Autor:  Jacques Futrelle

Serie:  –

Editura:  Leda, Bucuresti 2006

Anul aparitiei:  1909

Inainte de toate, o mica mare curiozitate despre autor: a murit pe Titanic. Se pare ca si-a fortat sotia sa urce pe o barca de salvare, el ramanand in urma. Sotia lui chiar zice ca ultima data cand l-a vazut, acesta fuma o tigara alaturi de John J. Astor, un inventator/scriitor. Cat de tare e sa gasesti informatii despre tine, si la moarte sa scrie: scufundat odata cu RMS Titanic?! Ma rog, nu ai citi tu informatiile astea, but still…

Cartea in sine nu e cine stie, si mi-a adus aminte de Fabrica de absolut, doar ca aici este vorba de o unealta care fabrica diamante. Nu sunt prea multe de zis, lectura parca a fluturat pe langa mine. Un tip apare cu multe diamante, vrea sa le vanda ca sa nu distruga piata diamantelor, apoi e urmarit, inventatorul uneltii moare bla bla. Nu m-a prea impresionat. Am apreciat-o pentru claritatea cu care descrie povestea.

Un mare, dar MARE minus a fost Gustav Schultze, neamt, a carui vorba ajunsesem s-o citesc cursiv la sfarsit, dar pana atunci… Adica, serios:

„A zozid brin bojda adzi-dimineadza, egzagd ga und das, ambalat in chardie, dar vara inzebde, vara nume, vara abrovari. Bur ji ziblu a fenit!”

Care, in traducere, inseamna: a sosit prin posta azi-dimineata, exact ca la tine, ambalat in hartie, dar fara insemne, fara nume, fara aprobari (cred). Pur si simplu a venit!

A fost groaznic…

Oh well, macar autorul are o poveste faina…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s