Painti si copii

Titlu original: Отцы и дети (mda…)

Autor:  I.S. Turgheniev

Serie:  –

Editura:  Litera, Bucuresti 2010

Anul aparitiei:  1862

Buna de citit cand: vrei sa vezi cum traieste un nihilist

Nu sunt asa de multe de zis, pentru ca nu pot spune ca m-a incantat prea tare. E o carte bunicica, din pacate prea previzibila ca sa provoace dependenta, dar care cuprinde totusi idei interesante.

La inceput, a fost plictisitoare, pentru ca am citit in atat de multe carti rusesti despre guberniile si mosiile si fermele lor, ca deja nu mai prezentau cine stie ce interes. Si cea mai palpitanta situatie era cea in care se certau tinerii cu batranii la masa, deci nu atragea atentie.

A incepu sa devina interesanta cand au aparut, cine credeti (?!), doua femei in peisaj. Cred ca pentru prima data in viata mea, m-am bucurat ca apare o femeie care sa complice situatia! Si de acolo, clasicele: doi prieteni indragostiti de aceasi persoana, fuga, certuri, dueluri, casatorii bla bla. Sfarsitul a fost insa placut, in sensul ca parca a salvat lectura. Dar totusi, a fost poate un pic prea previzibil totul.

Personajele principale sunt Arkadi si Bazarov, primul prea banal sa fie luat in seama. Bazarov, in schimb, e o persoana interesanta. Rautacios si darz, isi cam face de cap prin poveste, ceea ce poate fi numai de bine. E  genul ala de bad boy pe care ti-ar placea sa-l ai ca prieten, pentru ca stii ce-i poate capul. Mi-a parut rau pentru drama lui, dar o merita, ca a gandit prost. Consider ca trebuia sa faca alte alegeri, care i-ar fi fost benefice, dar atunci nu ar mai fi salvat cartea. Eh, pareri pareri…

Banuiesc ca reprezinta o sursa de lectura buna atunci cand nu ai alte carti  la indemana, dar nu cred ca as lua-o cu mine intr-o calatorie cu trenul, de exemplu. Poate pentru limbaj, care e impecabil. In rest, lucrurile filosofice au patruns prin ochi, dar nu au ramas in creier. Dar la urma urmei, persoana mea si filosofia nu prea au ce cauta impreuna, nici macar in aceasi  propozitie, dar mai situatie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s