Calatoria

Titlu original: Kusamakura

Autor:  Natsume Souseki

Serie:  –

Editura:  Humanitas, Bucuresti 2004

Anul aparitiei: 1906

Buna de citit cand: esti pictor, banuiesc

Pfff, ce irosire de timp! De cele mai multe ori, chiar si din cartile care sunt un chin de citit, invat cate ceva, dar de aici…. nimic, nada, niente, nandemonai! Poate doar ca viata de pictor este plictisitoare.

Basicaly, este vorba de un tanar pictor, care se plimba pe la “tara”. Ajunge sa se cazeze undeva, o intalneste pe fiica chiriasului pe care toti o considera nebuna, discuta si admira si picteaza si scrie poezii. Booooooooooooooooooring! Ma tot rugam sa moara cineva pana in final, ca poate poate mai salveaza ceva din ora mea pierduta aiurea, dar nuuuu. Capitole intregi de chin liric, in care pictorul pacii se chinuie sa faca niste versuri, pe care le recorecteaza, regandeste, bla bla bla.

Personajul meu preferat a fost barbierul; alcoolic, un pic nebun, cu vorba pocita, dar macar era interesant. Si speram sa-i taie gatul personajului principal. Sa salveze povestea, nu de alta.

Lucrul care mi s-a parut cel mai amuzant, dar din pacate nu face parte efectiv din poveste, a fost faptul ca si cei de la Humanitas s-au chinuit si straduit sa laude cartea, desi nu prea le-a iesit. Ba chiar au incercat sa dea vina pe europeni, ca cica noi citim mai greu si nu suntem obisnuiti cu tanarul pictor calator in munti. Si mai zice ca are umor de cea mai buna calitate. Fraza asta are umor, intr-adevar, dar cartea, nu. Si nimic din ce se gaseste acolo nu poate fi nici macar asemuit cu ceva care ar aduce a umor.

In principiu, aceasta carte nu merita citita.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s