Furtuna de timp

Titlu original: Time Storm

Autor:  Gordon R. Dickson

Serie:   –

Editura:  Nemira, Bucuresti 1997

Anul aparitiei: 1977

Buna de citit cand: vrei o carte post-apocaliptica originala

Pentru ca da, este o carte post-apocaliptica originala!

A fost cea mai lunga carte pe care am citit-o vreodata, si nu ma refer la faptul ca ar avea multe pagini, pentru ca e chiar mai scurta decat primul volum din Pe aripile vantului, dar se intampla atat de multe, ca parca m-as fi uitat la un film de jumatate de zi. La un film foarte bun, trebuie sa adaug.

Sa zicem ca azi incepe o furtuna de timp, care se manifesta prin niste ziduri de ceata, care muta tot ceea ce intalnesc in cale in alt timp. Adica daca te uiti pe geam si vezi o linie de timp oprita in fata ta, ai toate sansele ca in spatele liniei sa vezi un T-Rex fugarind un dinozaur ierbivor. Mda, genul ala de timp. Asa, sa continuam. Marc Despard, unul dintre putinii oameni supravietuitori, intalneste o fetita care nu prea vorbeste si un leopard nebun, care e doar o pisica mai mare, ce din cauza trecerii timpului peste el a ajuns domesticit, numit Duminica. Si ei pornesc la drum, catre fosta sotie a lui Marc. In locul orasului unde era sotia, se afla un fel de mare enorma, pe care o traverseaza cu o pluta improvizata, dupa ce sunt rapiti de oamenii-reptila. Intalnesc tot felul de indivizi in drumul lor, unii raman cu ei, altii nu, isi fac un fel de oras, gasesc avatarul unui om de stiinta din viitor, apoi vin alti oameni, apoi calatoresc in viitor, apoi Marc opreste furtuna de timp, si totul e bine si frumos. Sunt mult, dar mult mai multe intamplari impresionante si mega tari, dar chiar mi-ar lua foarte mult sa le povestesc pe toate, si unde ar mai fi farmecul atunci?

Ideea e ca e o carte ce are de toate. Are umor, are iubire, are tradare, calatorii in timp, oameni ai viitorului, Univers locuit de oamenii viitorului, animale experimentale, clone, stari zen si parasirea corpului de catre spirit, eroi, persoane neintelese si de toate. Nu ai cum sa te plictisesti, pur si simplu nu poti.

Desi este povestita la persoana I, imi place, si trebuie sa recunosc ca mi-ar fi placut foarte mult sa o citesc in limba ei originala, adica engleza. Mi-am adus aminte ca mi-am propus, cand eram mai minora, ca o sa citesc cartile in limba lor originala. Apoi mi-am dat seama ca probabil nu o sa reusesc niciodata sa invat araba sau rusa. M-as fi limitat la cartile romanesti, englezesti, frantuzesti, italienesti, spaniolesti si japonezesti. Si cred ca tocmai am inventat cuvinte. Eh, dar m-am facut inteleasa.

Imi place sa vad cum isi imagineaza unii oameni sfarsitul lumii, sau cum va fi lumea peste milioane de ani. In conceptia lui Dickson, peste cateva sute de milioane de ani, oamenii o sa fie evoluati in tot felul, si o sa calatoreasca cu spiritul, vor fi capabili sa sara prin spatiu si vor comunica telepatic. Foarte frumos descris totul!

Marc Despard, personajul principal, nu este eroul tipic, ceea ce observ foarte mult in cartile scrise dupa ’50. Este plin de mecanisme de autoaparare, este un lider din nastere, este atent, greoi in exprimarea sentimentelor si cu un calup imens de puteri telepatice. Cred ca asa se numesc. Pe de alta parte, este arogant, enervant pe alocuri, afemeiat, condus de organul care nu trebuie, incapatanat, neascultator si altele. E echilibrat, as zice eu. Si bine conturat.

Ma declar fan SF! Desi cred ca eram deja, de mult 🙂

Reclame

2 gânduri despre “Furtuna de timp

  1. 149cmsubnari

    salut, ai „furtuna de timp” in format electronic? nu gasesc nicaieri pe net si nu am avut noroc sa gasesc niciun exemplar in vreun anticariat …

  2. Hey, din pacate nu am cartea in format electronic. Si eu am gasit-o vai de capul ei la biblioteca, unde te sfatuiesc si pe tine sa mergi. Nici macar in librarii nu am vazut-o.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s