Disclosure

Titlu original:  Disclosure

Autor:  Michael Crichton

Serie:   –

Editura:   Arrow Books, United Kingdom 2006

Anul aparitiei:  1994

Buna de citit cand:   vrei sa vezi cum se practica hartuirea sexuala la locul de munca

Nici nu stiu de unde sa incep sa explic cati nervi mi-a facut cartea asta… Evident, erau nervi din aceia buni, care apar cand citesti o carte excelent scrisa, care induce nervii printr-o situatie reala si valabila universal.

Despre ce este vorba… despre un tip, Tom Sanders, care lucreaza pentru o mega companie IT&stuff. Nu primeste functia pe care se astepta sa o primeasca atunci cand are loc a merger intre doua companii, ba mai mult, functia respectiva este ocupata de Meredith Johnson, o fosta iubita de-a lui, care il mai si hartuieste sexual pe bietul om. Ei bine, de aici incep nervii… Toata lumea il sfatuieste pe acest Tom sa nu depuna plangere, sa nu dea in judecata compania etc, pentru ca s-ar strica renumele, nu si-ar mai gasi niciodata o slujba, l-ar parasi sotia blablabla. Practic, toata lumea il sfatuieste sa taca si sa se supuna, ca deh, Meredith e femeie frumoasa, cu influenta, inteligenta, adica ce nenorocit s-ar plange cand ea ii face avansuri. In acele momente, cred ca mi s-a ridicat toata adrenalina la cap. De ce? Pentru ca astfel de situatii se intampla tot timpul, peste tot! Femeile care nu sunt suficient de inteligente sa reuseasca pe cont propriu ceva in viata, normal ca se ataseaza de un tip cu bani si cu influenta, sa se ridice si ele. Dar, faptul ca se produce o ilegalitate (vorbind de poveste) si ca toti ceilalti sfatuiesc ascunderea faptei sub pres pentru o mai buna functionare a ordinii in lume (lucru ce garantez ca se intampla in fiecare zi), m-a facut sa vreau sa rup cartea!

Dar apoi m-am calmat. Am incercat sa fac abstractie de gandul ca se bazeaza pe o fapta reala, si pe alte mii si milioane de fapte asemanatoare, si am continuat sa citesc, rupta de realitate.

Ceea ce am observat la M. Crichton inca de la prima carte citita de-a lui, a fost faptul ca nu se gasesc scenarii de telenovele. In mare majoritate a cartilor foarte bune, este inevitabil sa nu gasesti macar un iz de telenovela, cand x ascunde informatia y lui z, doar pentru a se crea un plot atractiv. Ei bine, Crichton nu face din astea. Asa cum Tom Sanders i-a spus sotiei adevarul a doua zi, cand a decis sa intenteze o actiune lui Meredith si companiei. A fost totul pe fata si cu avocata lui, Fernandez (un idol de-al meu), si impreuna au gandit totul asa cum era. Inca ma entuziasmez cand imi amintesc cat de frumos s-au pus toate cap la cap, si cat de imprevizibile au fost intamplarile. Si m-am bucurat ca a avut happy ending, ceea ce rar mi se intampla. Dar vaca aia de Meredith merita chiar mai multe!

Recunosc ca m-a afectat foarte tare si pentru ca e vorba de lege si aplicarea legii si chestii ilegale, dar chiar daca nu ar fi fost, tot as fi fost data pe spate de povestea asta. E absolut geniala, si acum vreau sa vad filmul. Sper sa fie macar pe jumatate la fel de bun fata de carte. Si as fi foarte fericita.

P.S.: Ma intristeaza imaginea adevarata pe care barbatii o au despre femei…

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s