Flatland

Titlu original:  Flatland, a romance of many dimensions

Autor:  Edwin A. Abbott

Serie:  –

Editura:  Dover Publications, New Yorn, SUA  1992 (cred)

Anul aparitiei:  1884

Buna de citit cand: vrei sa vezi cum se vedea lumea acum 130 de ani

Am avut o controversa privind aceasta carte. Dupa ce am citit introducerea, ma asteptam sa aflu ceva extraordinar citind. Ma simteam ca si cum as descoperi toate secretele lumii in cele 80 de pagini ale povestii. Controversa a aparut atunci cand am trecut de jumatate, si aveam impresia ca nu inteleg nimic, pentru ca intelegeam tot.

Ma simteam ca si cum mintea mea nu era capabila decat sa inteleaga ce era asternut pe hartie, si era ignoranta pentru ca trebuia sa inteleaga mai mult. Asa ca am intrebat o persoana care citise cartea, ce anume pierd cand citesc? Si a inceput sa-mi explice ceea ce stiam deja. Si aici a aparut dezamagirea. Am inteles ce trebuia inteles, dar ma asteptam la mult mai mult. Oh well…

Povestioara este interesanta, pentru ca urmareste oarecum viata unui patrat, aflat intr-un spatiu bidimensional. In acel spatiu toate persoanele erau exprimate prin figuri geometrice. Apoi, are un vis in care ajunge intr-un spatiu cu o singura dimensiune, al carui rege, sau Monarch, nu era capabil sa inteleaga liniile si faptul ca ele se pot deplasa. Dupa ce incearca sa explice ca exista si spatiul bidimensional, se trezeste, si este vizitat de o sfera, un corp dintr-un spatiu tridimensional. Acum el e cel care nu concepe corpul in spatiu, si nu concepe cubul si asa mai departe. Si asa ajunge el sa posede secretul spatiului tridimensional, si in final este inchis pentru ca nu are voie sa stie asa ceva.

Privit in ansamblu, este o poveste destul de interesanta, daca iti plac metaforele matematice. Dar sincer, nu as mai citi-o din nou, mai ales pentru ca foloseste engleza veche. E destul de greu de trecut peste exprimarile uneori de neinteles, dar combinat cu matematica… devine imposibil.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s