Ultimul jurat

Titlu original:  The Last Juror

Autor:  John Grisham

Serie:  –

Editura:  Rao, Bucuresti 2005

Anul aparitiei:  2004

Buna de citit cand:  vrei sa te muti intr-un orasel din SUA

In mod traditional, a fost o alta poveste foarte buna de-a sus numitului. Cat priveste stilul si modul de a povesti, nu prea mai am ce sa spun ca si noutate, pentru ca stilul sau s-a mentinut cu stoicism in toate cartile pe care le-am citit pana acum. As vrea poate sa subliniez aici modul autorului de a plasa indicii privitoare la desfasurarea povestii, fara insa sa ti le deduca explicit. Mi-a placut foarte mult ca mi-a gadilat intelectul, lasandu-ma sa-mi dau seama si singura de anumite legaturi. E adevarat ca uneori acest lucru poate fi enervant pentru ca raman mistere nerezolvate, dar in acest caz au fost rezolvate toate, intr-un fel sau altul.

Dar despre ce e vorba in poveste? In principiu, despre mai multe lucruri:

  1. Un ziar dintr-o localitate, readus la viata de un tanar ce-l cumpara. Mai ales la inceput este prezentat tot procesul de a strange informatii si de a le transforma in articole. Mi-a placut acest inside story.
  2. Rasism. In Clanton, oraselul fictiv preferat al lui Grisham, calea ferata imparte orasul intre albi si negri. Dar Willie Traynor, noul posesor al ziarului local, se imprieteneste cu o femeie de culoare, si descopera cum aproape toti copiii sai sunt profesori universitari. Pana in finalul cartii, rasismul e mentinut si creaza cateva conflicte.
  3. Crima.  Pentru ca evident, trebuie sa existe si o crima. Este vorba de o vaduva, mama a doi copii, ucisa de un tanar Padgitt, care apartine unei familii temute (un fel de mafie din Clanton). In principiu, cam toata cartea se invarte in jurul crimei. Se porneste cu un proces. Fiind vorba de mafia locala, toata lumea e tensionata si toti cer dreptate. Dreptatea vine, doar ca nu asa cum era asteptata. Apoi alte crime, alte povesti.

Totul este palpitant la aceasta poveste, si mi-a placut mult, in stilul cartilor lui John Grisham. O recomand tuturor!

Un gând despre “Ultimul jurat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s