Parry Hotter si fata afurisita a magiei

Titlu original:  Parry Hotter and the seamy side of magic

Autor:  K.C. Ellis

Serie:  –

Editura:  Orizonturi, Bucuresti 2004

Anul aparitiei:  2002

Buna de citit cand:  vrei o parodie a lui Harry Potter

De mult auzisem de aceasta parodie, doar ca nu m-a interesat in mod special. Aveam impresia ca e o blasfemie curata, dar la urma urmei, parodia e menita sa fie blasfemie, nu? Ei bine, am gasit-o la biblioteca intr-un teanc de alte carti (biblioteca e in renovare) si am luat-o ingandurata. Doar 230 de pagini, gandeam…

Prima mea intrebare: oare cate alte nume din cartile originale au modificate prima litera? Ei bine, a fost singurul, sau cel putin singurul de care mi-am dat eu seama. Ron era reprezentat de Freddie, un jumatate trol-jumatate om, iar Hermione de Hormoany, o gurmanda pe jumatate indragostita de Parry. Spre deosebire de Hogwarts, Scoala Acreditata de Magie si Vrajitorie Warthog este un loc rau, unde se invata numai chestii rele, si tortura este recompensa de baza.  Amuzant a fost iarasi ca Draco Malfoy era reprezentat de Vladimir Dracul, dar apare mult prea putin in poveste.

Cat despre poveste…. pfff. Gordon (varianta homosexuala a lui Hagrid, si unchiul lui Parry Hotter), il aduce cu de-a sila pe Parry la Warthog, direct in anul 5, sortat de niste ismene (in detrimentul Jobenului…). Ajunge la casa Sade, de la Marchizul de Sade, adica sadici, alaturi de Hormoany si Freddie. Apoi, prin nu-mai-tin-minte-ce-tampenii, se descopera ca el este fiul a doi barbati, Mefisto si Cel-Al-Carui-Nume-Nu-Poate-Fi-Rostit, adica Brian, un vrajitor rau, si ca sangele lui Parry il poate transforma pe tatal sau (adica pe Brian) in cel mai puternic vrajitor ever. In final, Brian e transformat in copac.

Mi-a fost greu sa dibuiesc tot timpul fiecare personaj, sa le dau un nume cunoscut deja din universul Harry Potter, dar cred ca am facut o treaba buna intr-un final.

Acum sa va spun de ce nu e sanatos sa cititi aceasta carte!

Mie imi plac parodiile inteligente, cu mesaj, care nu sunt doar glume de Vacanta Mare. Ei bine, Parry Hotter este o parodie proasta, neinteligenta, lipsita de imaginatie creativa, pe alocuri scarboasa si bolnava, psihic bolnava. La un moment dat chiar am citit cum prietenii lui Parry ii sug sangele din niste rani provocate de niste plante carnivore, doar ca sa aiba mai multa putere. Si toata lumea moare in cartea asta. Damn…

Acum… copil din doi tati? I mean, really? Nu am nimic cu adoptia intr-un cuplu/familie de homosexuali, din contra, go for it, dar intr-o carte ce parodiaza Harry Potter sa citesc despre cum un barbat a dat nastere unui copil, apoi ambi tati vor sa-l ucida… Adica serios, de unde pana unde ideea asta absolut stupida?

Apoi… toate personajele sunt proaste, si nu, nu prostul creat, ci prostul involuntar. Totul a fost anapoda, personajele foarte, dar foarte prost conturate, si actiunea absolut scarboasa si oribila.

Iar lucrul care m-a enervat cel si cel mai mult: zero talent de povestit. ¾ din actiune nu am priceput-o pentru ca se intampla din senin. Nu tu descriere, nu tu cuvinte de legatura, nu tu usi deschise sau alte forme de introducere, nimic. Parry era la masa, apoi un zombi il prinde de un picior. Total de pe niciunde, cu pic de legatura intre propozitii si respectiv actiune. De foarte multe ori am citit inca o data un anumit paragraf, pentru ca aveam impresia ca pierdusem detalii importante. Dar nu, nu pierdusem nimic. E ca si cum ar lipsi inca 500 de pagini din carte. Nu domnule, nu asa strangi informatii de-alungul a 4 ani din Harry Potter in 230 de pagini. Poate doar daca esti Terry Pratchett. Si poate nici atunci.

In final, ce pot sa spun?! Asta nu a fost parodie… A fost interesant jocul de-a recunoaste personajul, si interesant sa vad ce-si imagineaza un alt scriitor privitor la lumea incredibila creata de J.K., dar in rest… Pacino cu mila! Nu as mai citi-o din nou nici macar platita. Adica na… depinde despre ce suma vorbim. 🙂

P.S.: Totusi sustin ca toti fanii Harry Potter ar trebui s-o citeasca.

2 gânduri despre “Parry Hotter si fata afurisita a magiei

  1. Alex Pana

    „Nu domnule, nu asa strangi informatii de-alungul a 7 ani din Harry Potter in 230 de pagini.”

    Poate n-ai fost atenta, dar cartea e din 2002.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s