Jumper

20160124_100126Titlu original: Jumper

Autor: Steven Gould

Serie: –

Editura: TOR, New York 2008

Anul apariției: 1992

Bună de citit când: nu ți-a plăcut filmul

Fun facts

Cartea nu îmi aparține de fapt, e a prietenului meu. Nu știu sigur cum a ajuns în posesia lui, dar e în engleză și aparent cumpărată din Marea Britanie.

Eram foarte curioasă să văd dacă e la fel de proastă ca și filmul. Spre uimirea mea, nu a fost chiar atât de proastă. De asemenea, nu are nici o treabă cu ce s-a întâmplat în film. Sunt două povești cu totul și cu totul diferite. În afară de câteva nume de personaje, nu au absolut nimic în comun.

  • Originalitate: sunt destul de sigură că genul ăsta de poveste a mai fost pus între coperți și înainte. Singura urmă de originalitate pe care am observat-o e că o poveste cu teleportări poate plictisi atât de mult.
  • Umor: rar întâlnit, și atunci de situație. Personajele nu sunt deloc amuzante.
  • Level of awesomeness: 5

Mini rezumat

Totul începe cu un băiat traumatizat de tatăl său alcoolic care îl bate de fiecare dată când prinde ocazia. Din senin, băiatul se teleportează. Nu știe cum, nu înțelege de ce dar măcar încearcă să găsească răspunsuri în biblioteci. David Rice, căci acesta îi este numele, își petrece cam toată povestea încercând să înțeleagă cum anume îndoaie el legile fizicii, cum nu se lovește de obiecte atunci când călătorește, și mai ales dacă e singurul cu astfel de abilități din lume.

Lucru foarte enervant: nu afli răspunsurile la aceste întrebări. Înțeleg conceptul de hai să ținem cititorii curioși dar asta se întâmplă de obicei când mai apare o carte ce continuă firul narativ. Ei bine, aici nu se continua nimic (cel puțin vreo 15 ani) și rămâi ca boul la poarta nouă cu întrebări fără răspuns. Foarte, foarte enervant!

În fine…

David, care fusese abandonat de maică-sa din cauza abuzurilor, o regăsește și își petrece o mare parte din câteva capitole plictisitoare cu ea. Apoi ea dispare pentru totdeauna, David caută să o răzbune, este cercetat de poliție și NSA (parcă) în timp ce încearcă să-i explice iubitei lui cu câțiva ani mai mare care e talentul lui de fapt. Mi se pare că am făcut subiectul cărții mai interesant decât este el de fapt doar printr-o frază.

Personaje

David Rice, copilul minune al poveștii, e un pămpălău. Încearcă el să aibă câteva sentimente mature dar e doar un copilaș speriat cu dor de mamă. Nu m-ar deranja dacă asta a fost intenția autorului pentru că se poate jongla frumos cu subiectul, dar de fapt nimeni și nimic nu-i caracterizează comportamentul. Niciodată nu are o determinare clar izvorâtă din ceva, și mi se pare că autorul s-a chinuit destul de mult să-l umanizeze. Din păcate, unori aducea a telenovelă.

Prietena lui David, Millie Harrison, pare cel mai normal pesonaj din carte. Are emoții, sentimente ce izvorăsc din fapte ca orice om normal. Chiar se simte chinul ei de a înțelege ce se întâmplă cu David și să accepte în final că asta e.

Singurul personaj despre care mai vreau să vorbesc este Brian Cox, un agent NSA care îl urmărește pe David pentru a-i studia puterile și, de ce nu, a le folosi în mărețul scop al minunatei națiuni. Dacă îmi amintesc bine, Samuel L. Jackson a jucat un personaj asemănător în film și i s-a potrivit perfect. Exact așa e descris și în carte: calm, concis și inteligent. Aș putea spune că a fost pesonajul meu preferat, chiar dacă s-a renunțat la el în film.

Trivia

Se pare că totuși mai există continuări ale cărții (nu știu dacă acolo se răspunde la întrebări): Reflex (despre povestea adultă a lui David și Millie), Impulse (despre fata lor numită Cent) și Exo (care continuă viața lui Cent).

Acum mă văd nevoită să mă uit din nou la film, să văd dacă mai recunosc personajele. Oricum, proporția de personaje carte vs. film este undeva la 5/30. E absolut aberant cum au construit o cu totul altă poveste cu același nume. Unde e agenția defăimătorilor de cărți când e nevoie de ea?!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s