Fascinația ideilor, Jack Bowen

20180122_185222
Călătoria unui băiat pe tărâmul realității

Titlu original: The Dream Weaver. One Boy’s Journey Through the Landscape of Reality

Autor: Jack Bowen

Serie: –

Editura: All, București 2011

Anul apariției: 2008

Bună de citit când: îți place să te crezi filosof în timpul liber

Fun facts

Nici nu vreți să știți de cât timp am cartea asta. Bine, fie, cedez: de 4 ani!!! Și am început să o citesc acum exact 4 ani, și cam tot pe atunci am uitat să o mai continui.

Partea cea mai amuzantă? Am citit-o de 3 ori aproape: prima dată cam un sfert, apoi am citit-o cap coadă, și în final am citit încă o dată notițele de pe margine. Poate vă întrebați ce notițe, dar nu răspund acum, pentru că vă arăt mai jos.

Și aceasta este una dintre cărțile începute pe care mi-am propus să le termin în acest an. Mai am 2 și sunt la zi. S-ar întâmpla săptămâna viitoare dacă nu aș avea și alte cărți de citit…

  • Originalitate: 10; nici până acum, dupa 3 citiri, nu sunt sigură că știu despre ce e vorba
  • Umor: 1; mi-ar fi plăcut să fie mai mult
  • Level of awesomeness: 7

Mini rezumat

Totul începe cu un copil, cred că de 14 ani, care visează un bătrânel. Acest bătrân îl răpește în fiecare noapte din patul lui confortabil, și-l plimbă prin lume pentru a-i prezenta și povești despre cele mai dubioase probleme filosofice. Premisa sună extrem de interesant, adică… Jur că sunt mai deșteaptă acum!

Povestea e oarecum compusă din 3 părți. Mai bine spus, aproape fiecare capitol este povestit așa:

  1. Băiatul, Ian, călătorește cu moșulică și își pune tot felul de întrebări, atipice pentru un copil de 14. Dacă eram eu în locul lui, îl băteam pe bătrân că nu mă lasă să dorm și mă plimbă pe coclauri.
  2. Când se trezește, Ian discută cu părinții lui despre ce a visat, și fie își completează cunoștințele proaspăt învățate, fie își confirmă/infirmă ceea ce credea el că e adevărat. Cred că aceste părți de capitole sunt întruchiparea parabolelor.
  3. În același capitol/zi, Ian se plimbă cu prietenul lui cel mai bun, Jeff, și descoperă mai multe răspunsuri la problemele discutate cu bătrânul. Ocazional, apare și școala unde învață, și fata de care este îndrăgostit, Alexis.

Trebuie să recunosc că de câteva ori m-am scărpinat în cap neajutorată, încercând să-mi dau seama despre ceea ce se discută. Nu informația în sine era deranjantă, ci raționamentul din spate. De multe ori m-am trezit vorbind singură, încercând să-mi explic și eu discuțiile din carte. Și eu nu am 14 ani…

Iar pentru că am promis că vă voi arăta de ce a trebuit să citesc cartea și a 3a oară, iată notițele:

20180210_171519
Tot ceea ce vedeți pe margini, sunt notițe. Din 400 de pagini, cred că doar vreo 20 nu au avut așa ceva.

Notițele acestea sunt fie despre autorii care au dezvoltat un anumit concept filosofic, despre experimentele și statisticile efectuate pentru a demonstra anumite filosofii, cărți cu și despre subiectul discutat, legende etc. Sincer, cred că mi s-au părut mai interesante decât povestea în sine, motiv pentru care vedeți acele bilețele roz și albastre; mi-am propus să cercetez mai profund anumite subiecte. Nu de alta, dar Ian mă face de rușine.

Un singur lucru mai pot spune, fără să dau spoilers: nici un personaj din poveste nu este ceea ce pare. E un motiv bun pentru care băieții noștri de 14 ani își trăiesc copilăria, iar cei din poveste nu. Pe mine m-a pocnit informația drept ăn creștetul capului de am vorbit singură câteva minute. Cumva, cred că ar fi trebuit să prevăd cine e Ian de fapt. Rușine să-mi fie!

Personaje

Puștiulica Ian este total atipic unui băiat de 14 ani. Adică, să fim serioși, dacă nu ești geniu de teapa lui Mozart (aparent nu știu alte genii), nu stai să te gândești la consecințele unei lumi fără liber arbitru sau la paradoxul pisicii lui Schrödinger. La 14 ani te gândești că vrei o minge de fotbal sau te dai mare că te-a lăsat tata să ții de volan când conducea. Sau cel puțin asta gândeau băieții de 14 ani pe vremea mea.

Dar revenind la personaj, pentru un geniu, este un puștiulică plăcut la citire. Nu e deosebit de enervant, și nici nu face nazuri atunci când lucrurile nu-i convin. A fost plăcut să descopăr filosofia prin punctul lui de vedere.

Bătrânul, pe care pe tot parcursul lecturii mi l-am imaginat ca Dumbledore, este omniscient, omniprezent și pus pe șotii. Mi-a plăcut personajul, și cred că mi-ar fi plăcut tare să fi avut un bunic de teapa lui. Numai răbdarea de care a dat dovadă îl face să crească în ochii mei. Ca și Ian, nici el nu e ceea ce pare.

Nu știu de ce în ultima vreme mă tot supără personajele feminine din cărți, și Alexis m-a cam călcat pe toți nervii. Sunt gata să promit că povestea ar fi fost mai frumoasă dacă autorul ar fi scos acest personaj din carte. Fata, tot de 14 ani, nu e nici personaj negativ, nici pozitiv, nici care aduce lumină în universul cărții, nici nimic. Doar există și ea acolo. Nu mi s-a părut că ar fi impactat cu nimic viața lui Ian, sau a altcuiva. A fost un personaj gratis, cum s-ar spune.

Stil

Deși limbajul a fost plăcut vederii, modul în care dialogul a fost împărțit m-a derutat total. De multe ori a trebuit să recitesc paragrafe întregi pentru că nu înțelegeam cine afirmă ce anume, și în capul meu nu avea sens.

Sunt ușor contrariată și de acele notițe de subsol, care nu sunt în subsol. E drept că dacă ar fi fost puse la finalul cărții, sau chiar la subsol, nu le-aș fi citit. Dar așa cum sunt puse acum, mi-au întrerupt tot firul epic ca să le citesc, și nu mai înțelegeam nimic din acțiune. Motiv pentru care am citit-o de 2 ori: odată povestea, odată notițele.

Părerea mea

Abia aștept să am copii de 14 ani să le dau cartea să o citească, apoi să povestim,  și să sufăr, mândră, în sinea mea, că am copii mai deștepți decât mine. Poate o mai citesc odată la anu’, să mențin creierul într-o formă atletică.

Trivia

N-am, nu este sau nu am găsit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s