Cele cinci limbaje ale iubirii

20180210_145953
Pentru că doar unul ar fi prea simplu

Titlu original: The Five Love Languages

Autor: Gary Chapman

Serie: –

Editura: Curtea Veche Publishing, București 2015

Anul apariției: 1992

Bună de citit când: nu te mai înțelegi cu jumătatea ta specială, sau ești doar curios să vezi cum funcționează iubirea

Fun facts

Am primit cartea de la o colegă, drept recomandare, motiv pentru care am și citit-o atât de rapid. Sunt destul de reticentă la astfel de cărți, încă nu știu de ce. Parcă văd că dacă aș citi mai multe, chiar mi-ar plăcea genul. Dar prea am multe alte cărți minunate care abia așteaptă să fie citite, și nu e tocmai momentul să mă apuc de un gen nou.

  • Originalitate: 10; posibil și pentru că nu am mai citit așa ceva
  • Umor: 4
  • Level of awesomeness: 8

Mini rezumat

Gary Chapman, autorul cărții, este un fel de consilier matrimonial. De fapt, chiar e consilier matrimonial de peste 30 de ani (am citit acum de pe coperta cărții). Și din experiența lui, a reușit să găsească rețeta căsniciei perfecte. Mă rog, sunt sceptică în a crede că funcționează pentru toți. 

Și totuși, poveștile de viață ale unor pacienți de-ai lui sună chiar interesant, mai ales modul în care descrie soluțiile. Și ca să nu vă las cu întrebări nerăspunse, există 5 limbaje ale iubirii. Odată ce le înveți, îți permite să comunici sentimente care duc și la rezultate bune.

Cele 5 limbaje, așadar:

  1. declarațiile
  2. timpul în doi
  3. darurile
  4. serviciile
  5. contactul fizic

Dacă interesează pe cineva, eu cred că mă aflu în categoria serviciilor, dar mi-e lene să mă gândesc prea mult la asta ca să mă și asigur că e așa. Psihologia e mult mai faină când îți spune cineva concluzia, și nu te lasă să te prinzi singur.

Stil/Părerea mea

Povestea, că nu-i pot spune altfel, este întreruptă de interviuri cu diverși pacienți sau oameni care și-au împărtășit povestea vieții, care introduc oarecum limbajul în discuție, dar și pregătesc terenul pentru limbajul următor.

A fost scrisă/povestită în așa fel, încât m-a prins și am întrerupt lectura o singură dată. Știți cum se întâmplă să citiți în zodiac sau te miri unde, despre zodia voastră și cumva vă regăsiți acolo, și vă mirați că acum toată lumea vă poate ști secretele doar citind acea carte? Ei, cartea asta e cam la fel, adică vă puteți regăsi în fiecare limbaj în parte câte puțin. Concluzionez că îmi plac genul acesta de cărți.

Foarte curat scris. Se simte că un om (intenționat) educat în a vorbi cu oamenii a scris-o. Te face să te simți comod, ca și cum ai sta într-un fotoliu pufos, cu o păturică croșetată pe picioare, și o ciocolată caldă în mână. Hmm… acum aș reciti cartea doar să pot sta într-un fotoliu, cu păturica și ciocolata caldă.

Citate

Când faci pentru celălalt un lucru care ție nu-ți stă deloc în fire, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire.

Rugămințile direcționează iubirea, iar poruncile o stăvilesc.

Suntem învățați să analizăm problemele și să găsim soluții. Uităm însă că o căsnicie este, de fapt, o relație, nu un proiect care trebuie dus la bun sfârșit și nici o problemă care trebuie rezolvată.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s