Harry Potter și Piatra Filozofală, de J.K. Rowling

20180703_200428

Titlu original: Harry Potter and the Philosopher’s Stone

Autor: J.K. Rowling

Serie: Harry Potter, #1

Editura: Egmont, Cluj 2003

Anul apariției: 1997

Film: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone, 2001

Cărți asemănătoare: din punctul meu de vedere, nici măcar una

Recomandat pentru: oricine, oricând, oriunde, dar mai ales când ai câteva ore libere, pentru că nu se poate lăsa din mână

Rating✮✮✮✮✮

Categoria: happy books

––––––––––––––––––––

De la început…______________________________________________________________________

Cred că nu mai este un secret pentru nimeni care ajunge pe acest blog că ador seria Harry Potter. Am crescut cu aceste cărți, am dus multe nopți nedormite și am ratat multe examene doar ca să RE-citesc Harry Potter. Și am considerat că este un moment bun în viața mea să citesc, din nou, toată seria. Nu am mai recitit-o de… pfff… 3 ani.

Dar, dați-mi voie să vă povestesc cum am ajuns eu să citesc aceste cărți (mă rog, prima dintre ele). Aveam 10 ani și eram deja o cititoare faimoasă, la modul în care mă scoteau părinții afară din casă, la joacă, să nu mai stau toată ziua și noaptea cu cartea în nas. O prietenă mi-a zis că a citit cartea asta, Harry Potter (pe atunci apăruseră doar primele 3) și că probabil mi-ar plăcea să le citesc și eu. Eu, care auzisem de carte pe la TV, am zis neah, e too mainstream, eu citesc cărți mult mai inteligente (gen Matilda, de Roahld Dahl), deci nu. Aroganța mea când e vorba de citit era mai mare decât mine la vârsta aia…

Și într-o vacanță de vară, plictisită și fără cărți, am zis OK, dă-o-ncoa. Ghici cine nu a mai ieșit din casă 3 zile? Moi! Și restul e istorie!

Mini rezumat        ______________________________________________________________________

Îmi este atât de ciudat să scriu un mini-rezumat la Harry Potter. Adică, cine nu a auzit de Harry Potter? Până și părinții mei, care urăsc genul acesta de cărți, cu pircurici cum le zice tata, știu tot ce trebuie știut despre Harry Potter. Și acum, după ce am citit prima carte a 8a oară cred, să trebuiască să scriu un rezumat…?

Bine, fie.

Harry Potter este un băiețel de 10 spre 11 ani, ușor bătut de soartă, crescut de unchii săi, împreună cu verișorul lui oribil. Gen, oribil. Foarte oribil. Nu am cuvinte să descriu cât de oribil.

Dar mă pierd cu firea în admirația mea față de Dudley…

Într-o zi, în timp ce era cu unchii săi pe o insulă în mijlocul mării, în timpul unei furtuni, în ajunul zilei sale de naștere, află că de fapt el este un vrăjitor, care a avut părinți vrăjitori, și cum că ar fi faimos printre alți vrăjitori.

Ajunge la Hogwarts, școala de vrăjitori, unde își face 2 prieteni foarte buni: Ron Weasley și Hermione Granger. Împreună, desconspiră un secret de la școală, se luptă cu troli, vânează vânători de unicorni, pentru ca în final să dea nas în nas cu cel care i-a omorât părinții, și să țină în mână piatra filozofală*, care oferă viață veșnică.

Ba-ba-bi-bam!

Despre unele personaje          ______________________________________________________________________

Nici nu aș știi cu ce personaj să încep, dar, DAR, fiindcă o tot recitesc în anumite etape din viața mea, la fiecare citire observ lucruri noi despre personaje, deci păzea.

Harry Potter – nu cred că am observat niciodată cât e de nesimțit acest copil până acum. E chiar răutăcios și foarte nepoliticos cu profesorii. E politicos doar când presupune că va da de belea dacă nu e. Avea dreptate Snape când spunea că Harry Potter este un arogant care se crede invincibil, motiv pentru care ia în piept, de unul singur, la 11 ani, cel mai periculos vrăjitor cunoscut. Ai nevoie de ceva aroganță să crezi că toată lumea se sprijină pe umerii tăi și ești singurul care poate face anumite lucruri. Mi se pare amuzant cum abia acum am observat treaba asta. Cred.

Ron Weasley – a fost, este și va fi pentru totdeauna personajul meu preferat. Ron este the perfect sidekick, acel comic relief care te face să vrei să-l cunoști mai bine. E amuzant, impulsiv, cam netot pe alocuri și ușor greu de cap. E tot ce-ți poți dori de la cel mai bun prieten. Într-o lume perfectă, eu sunt căsătorită cu Ron, nu Hermione.

Hermione Granger – din nou, având atât de proaspătă imaginea lor din ultimul film, pe care l-am revăzut acum 2 săptămâni, mi-e greu să mi-o amintesc pe Hermione la 11 ani, dar my god, cât de nesuferită era. Este genul de prieten pe care trebuie să-l ai, nu merge cu vrut și nevrut. Toți avem nevoie de o Hermione care să ne dea după cap când acționăm prostește, sau care să fie mai inteligentă decât noi și să poată câștiga orice concurs de trivia. Toată lumea are nevoie de o Hermione.

Hagrid – mi se pare ciudat că nu știu dacă are nume de familie sau nu. Hagrid este un pic altfel față de cum mi-l amintesc. Știam că e amețit, dar parcă nu chiar în halul ăsta. Din fericire, atitudinea lui chiar duce la jumătate din toate aventurile celor trei, dar chiar așa amețit să fii? Hagrid e ca acel cățel pe care îl adori, dar îți roade ocazional papucii sau mobila și îți vine să-l omori.

Albus Dumbledore – cumva, de-alungul timpului, Dumbledore a căpătat status de bestest ever în dicționarul meu, pentru ca acum, recitind prima carte, să observ cât de scrântit era. Până și Ron face afirmația asta de câteva ori. Stau să mă gândesc, cum a ajuns de la acel bătrânel care uită despre ce vorbește și spune numai lucruri fără sens, la ditamai monumentul de vrăjitor pentru care am plâns 2 ore când a murit? Abia în ultima carte, când îi apare lui Harry în gara de metrou, parcă aduce iar a acest Dumbledore.

Ar mai fi atâția despre care aș vrea să scriu, pentru că îi țin minte altfel și am fost ușor șocată să le redescopăr originile. Dar partea bună e că voi citi toată seria, și deci îi pot pomeni pe ceilalți mai târziu.

Ce mai zice autorul?   ______________________________________________________________________

O grămadă de chestii zice autorul! Dar mă voi rezuma la stilul de a scrie.

Am mai observat o chestie. În ultimele cărți, deși se petrec întâmplări amuzante, tonul autoarei este altul, e mai matur. Citind acum prima aventură a lui Harry Potter, îmi dau seama cât de inteligentă e J.K. de a crescut stilul ei de a scrie și tonul, odată cu băiatul. Au fost niște faze atât de copilărești în carte încât pentru câteva momente mă gândeam cum și de ce îmi place așa ceva. Apoi click, totul a făcut sens în capul meu.

Chiar dacă este scrisă la persoana a 3a, totul se întâmplă din punctul de vedere al lui Harry. Știm doar ce vede și aude el (cu extrem de puține excepții), deci ar fi normal ca întâmplările să fie povestite tot din perspectiva unui copil de 11 ani. Cred că admirația mea pentru J.K. Rowling a spart bariera sunetului.

Citate    ______________________________________________________________________

Au fost câteva la care efectiv am izbucnit în râs de mi-am scuipat cartea…

-Lațul Diavolului… Lațul Diavolului… Ce spunea oare profesoara Lăstar despre planta asta?! Că îi place umezeala și întunericul, parcă…

-Atunci, aprinde un foc, horcăi Harry.

-Da, asta e! Dar de unde lemne? făcu Hermione, frângându-și mâinile.

-ȚI-AI PIERDUT MINȚILE? urlă Harry. EȘTI VRĂJITOARE SAU CE?

Din păcate, nu mi le-am notat și ăsta e singurul citat de care imi amintesc unde e poziționat în carte, și asta doar pentru că are majuscule. Oare să mai citesc odată cartea?

Voi încheia cu singurul lucru scris de mine pe toate cărțile Harry Potter:

„Alături de magie, întotdeauna…”

Nu am nici cea mai vagă idee de ce am scris ce am scris, dar știu sigur că voi avea un tatuaj cu Draco dormiens nunquam titillandus.

*Nu înțeleg de ce nu e tradusă drept piatra filosofală, dar na…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s